Strategier för att lyckas med dubbel väsentlighetsanalys
- för 3 dagar sedan
- 3 min läsning
Uppdaterat: för 4 timmar sedan
Dubbel väsentlighetsanalys har snabbt blivit ett populärt och uppskattat verktyg i hållbarhetsarbetet bland många företag. I CSRD är det dessutom ett krav för hur man tar fram relevant hållbarhetsinformation. Men vad innebär egentligen dubbel väsentlighetsanalys, vilka fallgropar finns det, hur säkerställer man en lyckad bedömningsprocess och hur kan ditt företag komma i gång?

Vad är dubbel väsentlighetsanalys?
Dubbel väsentlighetsanalys är en process för att identifiera de hållbarhetsfrågor som är mest väsentliga både ur ett inifrån-ut-perspektiv (hur företaget påverkar människa och miljö) och ett utifrån-in-perspektiv (hur olika hållbarhetsfrågor påverkar företaget rent finansiellt). De frågor som bedöms vara väsentliga blir också obligatoriska att rapportera på och ska tas med i CSRD-rapporten.
För ett industriföretag kan det till exempel handla om klimatpåverkan från produktionen och de finansiella risker som klimatförändringar medför eller hur de kemikalier man hanterar skulle kunna leda till miljöförorening av luft, vatten eller mark.
Resultatet blir en tydlig bild av företagets relation till de olika hållbarhetsfrågorna och dess påverkan, risker och möjligheter – så kallade IRO:er (impacts, risks, opportunities).
Utmaningar och vanliga fallgropar
Att genomföra en dubbel väsentlighetsanalys är ett omfattande arbete, särskilt för större företag som ofta har en mer komplex organisationsstruktur och värdekedja. Så vilka vanliga fallgropar bör man se upp för?
Bristande intressentdialog och delaktighet: Att berörda intressenter, liksom interna avdelningar och nyckelpersoner, inte involveras i tillräckligt hög grad för att kunna bidra kvalitativt i datainsamlingen.
Att betrakta analysen som en isolerad aktivitet: Dubbel väsentlighetsanalys bör snarare vara en iterativ process och ses som en integrerad del i hållbarhetsarbetet. Företag som lyckas med detta kommer sannolikt att generera bättre och mer trovärdiga rapporter över tid.
Kostsamma flaskhalsar: Risken för flaskhalsar är särskilt stor när stora mängder data ska inhämtas från flera avdelningar, kontor och underleverantörer – kanske till och med mellan länder.
Möjligheter och framgångsfaktorer
Samtidigt finns en rad möjligheter och framgångsfaktorer:
Effektiv prioritering av resurser
I stället för att sprida resurserna tunt över ett brett spektrum av frågor möjliggör analysen en prioritering där resurserna får största möjliga effekt. Detta strategiska fokus kan leda till ökad effektivitet och kostnadsbesparingar.
Intressentengagemang och effektivitet
Genom att involvera avdelningar och yrkesgrupper som tidigare inte har varit en uttalad del av hållbarhetsarbetet finns här en möjlighet att skapa en känsla av gemensamt ansvar för hållbarhetsarbetet. Företags om har hållbarhet som en gemensam fråga är generellt sett också mer effektiva i sin transformation.
Förbättrad riskbedömning
Genom att vara öppen för nya upptäckter om den egna verksamheten kan ni identifiera förbisedda risker och agera proaktivt i stället för reaktivt för att undvika dyra kostnader längre fram. En proaktiv hållning ökar dessutom attraktiviteten och konkurrenskraften bland kunder och investerare.
5 steg för att komma i gång
Så var börjar man?
Kartlägg företagets intressenter
Vilka påverkar och påverkas av er verksamhet? Identifiera interna och externa intressenter (t. ex. anställda, kunder, investerare eller berörda samhällen).
Involvera interna nyckelpersoner
Vilka är era interna resurser? Samla dessa för ett inledande möte för att förankra arbetet och identifiera eventuella behov av utbildningsinsatser. Se till att lägga en god grund och struktur för ett smidigt och framgångsrikt samarbete framöver.
Skapa en tydlig struktur för datainsamling
Hur ska datan samlas in, sorteras och bedömas? Skapa en tydlig struktur och upprätta en metod eller matris för bedömning.
Gör en översiktlig analys
Vilka hållbarhetsfrågor är mest väsentliga för er? Gör en inledande kartläggning för att förstå vilka frågor som sannolikt kommer att kräva en mer djupgående analys längre fram.
Bygg upp kompetensen
Att uppfinna hjulet på nytt är både kostsamt och tidskrävande. Genom att utbilda personal eller ta hjälp utifrån vid behov kan ni spara tid och pengar och snabbt överkomma eventuella hinder.
Satsa på dubbel väsentlighet och ta täten
När CSRD nu ska göras om är det inte förvånande att den dubbla väsentlighetsanalysen blir kvar i direktivet. Det är ett verktyg som av allt att döma ger struktur, trovärdighet och djupare insikter i den egna verksamheten och värdekedjan. Genom att förstå sin påverkan i dubbel bemärkelse kan man fatta beslut som både gynnar intressenterna och den egna affärsverksamheten för att säkerställa en långsiktigt hållbar affärsmodell.
Vill du lära dig mer om dubbel väsentlighetsanalys? Kontakta oss eller läs mer om vår workshop där vi går igenom metoden steg för steg. Med praktisk träning i processen är målet att du som deltagare ska få en större förståelse för hur man arbetar med dubbel väsentlighet för att kunna utföra eller delta i bedömningsprocessen på ditt företag.